Wróć na początek strony Alt+0
Przejdź do wyszukiwarki Alt+1
Przejdź do treści głównej Alt+2
Przejdź do danych kontaktowych Alt+3
Przejdź do menu górnego Alt+4
Przejdź do menu prawego Alt+6
Przejdź do menu dolnego Alt+7
Przejdź do menu bocznego Alt+8
Przejdź do mapy serwisu Alt+9
Menu wysuwane
Gmina Brodnicawojewództwo kujawsko - pomorskie
Tel.:56 49 416 12
Wersja polska English version
Znajdujesz się w: Aktualności Archiwum
Treść główna
Poleć stronę

Zapraszam do obejrzenia strony „Aktualności - Uroczystości komunijne bez zatruć pokarmowych” 

Zabezpieczenie przed robotami. Przepisz co drugi znak, zaczynając od pierwszego.

Pola oznaczone * są wymagane.

Uroczystości komunijne bez zatruć pokarmowych

Aktualności

2023-05-16

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brodnicy uprzejmie prosi o włączenie się w realizację akcji „Uroczystości komunijne bez zatruć pokarmowych”. Celem akcji jest zapobieganie zatruciom pokarmowym o etiologii salmonelozowej, które mogą wystąpić w okresie organizowanych przyjęć z okazji I Komunii Świętej.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brodnicy przesyła zasady zapobiegania zatruciom pokarmowym z uprzejmą prośbą o ich rozpropagowanie wśród mieszkańców.

Zasady te zostały również zamieszczone na stronie internetowej Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Brodnicy: https://www.gov.pl/web/psse-brodnica.

Informacje na ww. temat można także zamieścić na tablicach ogłoszeń, stronach internetowych i w mediach społecznościowych.

Niech te przyjęcia nie kończą się zatruciem pokarmowym, chorobą i długim leczeniem. Najczęściej spotykane na naszym terenie są zatrucia pałeczkami Salmonella, a przecież można ich w prosty sposób uniknąć lub chociaż w znacznym stopniu zmniejszyć ryzyko zachorowania.

Zachorowaniom można zapobiec poprzez:

  • każdorazowe dokładne mycie rąk przed przystąpieniem do przygotowania posiłków,
  • utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni,
  • bardzo dokładne mycie i przechowywanie oddzielnie deseczek do surowego mięsa, drobiu i ryb,
  • unikanie podawania na przyjęciach ciast z kremami z użyciem surowych jaj, sałatek z majonezem własnej roboty, tatara, rozmrożonych lodów, wątróbki drobiowej nie dosmażonej, zupy zaciągniętej jajkiem, niedomytych owoców,
  • parzenie we wrzątku przez 10 sekund jaj używanych do wyrobu potraw i deserów, nie poddawanych działaniu wysokiej temperatury, unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców,
  • mycie jaj przed rozbiciem skorupki,
  • szybkie schłodzenie wcześniej przygotowanych potraw a podgrzanie ich bezpośrednio przed podaniem,
  • bezwzględne unikanie spożywania żywności kilkukrotnie zamrażanej i rozmrażanej,
  • wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami,
  • całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania,
  • przestrzeganie właściwej technologii produkcji – poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie), która skutecznie niszczy drobnoustroje,
  • zwrócenie uwagi na terminy przydatności kupowanych produktów oraz warunki ich przechowywania w sklepie, a także ogólny stan higieniczny pomieszczenia sprzedaży i pracowników obsługi,
  • chronienie produktów spożywczych przed zanieczyszczeniem ich przez ludzi i zwierzęta.

Nie zapominajmy, że wciąż aktualna jest zasada- „Lepiej zapobiegać, niż leczyć”. Zapewnijmy dzieciom szczęśliwe i niezapomniane chwile, które będą z przyjemnością wspominać.

5 kroków do bezpiecznej żywności (ulotka)

Jak skutecznie myć ręce? (ulotka)

Jak skutecznie dezynfekować ręce? (ulotka)

Ulotka dla rodziców

Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.